Är kandidatens arbetsmarknad över?

  • Publiceringsdatum: 21.11.2022

Priserna och räntorna stiger. Ett laxföretag med miljonvinst säger upp anställde. Är kandidatens arbetsmarknad över? Nej, säger Bjørn Gjølme, VD för rekryteringsföretaget Capus i Norge. – Det är fortfarande stor konkurrens om de bästa medarbetarna, säger han.

Arbetsmarknaden har under de senaste åren präglats av en ständigt ökande brist på kvalificerade kandidater till viktiga tjänster.

Med fortsatt pandemieffekt, krig i Ukraina, priser och en ränta som bara stiger och stiger, borde vi kanske tro att arbetsmarknaden också hade vänt?

Bromsarna är på – men bara i vissa branscher

Det har man gjort i vissa branscher. Inom fastighetsbranschen ser vi redan konsekvenserna av den ekonomiska situationen och om vi norrmän börjar dra ner på konsumtionen också så kommer troligen även handelsbranschen att svalna, säger Gjølme och påpekar att uppsägningar även har aviserats i laxindustrin.

Ändå bekräftar Statistisk sentralbyrås sysselsättningsstatistik intrycket hos ett av Norges ledande rekryteringsföretag av att kampen om de bästa kandidaterna på intet sätt är över. Det finns fortfarande över 100 000 lediga jobbar i Norge.

Diagram: Trendutveckling av vakanser. Källa: Statistisk sentralbyrå

Stor brist på teknologer

– Vi ser att många verksamheter kämpar för att rekrytera de bästa medarbetarna och kommer till oss för att få hjälp. Det gäller särskilt kompetensbaserade tjänster – teknologi och IT är branscher där det är utmanande att hitta rätt medarbetare till den lediga tjänsten, konstaterar Gjølme.

Capus upplever att många kunder först försöker rekrytera genom en platsannons, innan de, i brist på bra kandidater, tar kontakt för att få hjälp med att hitta de bästa hjärnorna.

– Även om vi förmodligen räknar med att det kommer att bli färre vakanser framöver på grund av den ansträngda ekonomiska situation vi befinner oss i, så är kandidatunderskottet för högkvalificerade medarbetare fortfarande så stort inom många branscher och yrkesområden att företagen fortfarande måste räkna med kämpa med näbbar och klor för att attrahera rätt medarbetare vid rätt tidpunkt, säger Gjølme.


Bjørn Gjølme
Bjørn Gjølme är VD på rekryteringsbyrån Capus AS. Han har lång erfarenhet inom rekryteringsbranschen och är en eftertraktad rådgivare för både privata och offentliga företag.

Kontakt