Är konsultlivet något för dig?

Är du intresserad av att utvecklas, är du anpassningsbar och lösningsorienterad? Trivs du med en vardag där du skapar ett stort värde för dina kunder? Då bör du överväga en tillvaro som konsult! Men vad krävs egentligen för att bli en skicklig sådan – och vad är av värde att ta med vidare i karriären?

  • Publiceringsdatum: 18.10.2023

Kristina Peltola på Capus AB i Sverige och Paul Konow på Capus Financials i Norge, arbetar båda med att leverera skickliga konsulter till några av Sveriges och Norges största företag. De har bra råd till dig som funderar på att ta dig an ett konsultuppdrag.

Du bör ha ett specialområde

Som utgångspunkt är det bra om du har högre utbildning från högskola eller universitet inom det område du är intresserad av. Du bör även hålla dig uppdaterad på utvecklingen i din specifika bransch eller område, samt kontinuerligt utveckla dig själv på en professionell nivå. Detta för att du ska känna dig trygg och i din roll och aktivt bidra till din uppdragsgivares verksamhet.

Du bör ha en bred arbetslivserfarenhet

Att ha några års erfarenhet av arbetslivet är att föredra. Positivt är om du har arbetat i större, nationella eller internationella miljöer. Det är också bra om du har haft flera olika arbetsgivare för att påvisa att du har förmåga att snabbt komma in och bidra med värde i nya organisationer.

Du är flexibel och nyfiken

Om du är ute efter trygghet, gillar långsiktig planering och vill ha en så stabil arbetsdag som möjligt, då är förmodligen inte konsultande det som passar dig bäst. Du bör snarare vara nyfiken, öppen och flexibel samt trivas i en miljö där ingen dag är den andra lik. Detta bidrar troligtvis till att du är van vid att på ett effektivt sätt sätta dig in i uppdragsgivarens verksamhet, bransch och business.

Vad ska till för att lyckas?

Först och främst bör du ha förmåga att kavla upp armarna och lösa de utmaningar som du ställs inför. Du kommer sällan till ett dukat bord och måste därför snabbt sätta dig in i nya system, rutiner och arbetsuppgifter som du kanske inte känner till så väl sedan tidigare. Samtidigt behöver du vara trygg i din roll och våga utmana organisationen där du ser behov av förbättring.

Fördelar med konsultlivet

Det kan upplevas som att kraven för att bli en duktig konsult är många och omfattande. Men det finns också flera fördelar med denna typ av jobb! Du ges möjlighet att bygga ett ovärderligt nätverk för din fortsatta karriär samtidigt som du får varierande och utvecklande arbetsuppgifter hos olika arbetsgivare. Du anlitas oftast för att hjälpa organisationer som är inne i en förändring och du blir därav en viktig del i att bygga upp något nytt. Du får även mycket kunskap inom olika system, verktyg, arbetssätt och verksamheter på ett sätt som andra inte får.

Vill du bli konsult?

Ta gärna kontakt med oss om du tror att detta är något för dig!

Capus Financials i Norge erbjuder konsulttjänster inom ekonomi. Vi kan bistå din organisation med konsulter inom finans, ekonomi, redovisning och har specialistkompetens inom tjänster som exempelvis Business Controller, Finance Controller, Group Controller, Ekonomichef och löneansvarig. Vi löser också uppdrag inom koncernredovisning och chefsbefattningar. Kontakta oss här. 

Capus AB i Sverige erbjuder interims- och konsulttjänster inom HR/Administration, Ekonomi, Life Science, affärsutveckling samt IT och Teknik. Konsultuppdragen utförs både nationellt och internationellt där konsulter kan stötta din verksamhet i både korta och längre uppdrag, både på heltid- och deltid. Kontakta oss här.

Behöver du en konsult?

Behöver din verksamhet stöd under kortare, eller längre perioder? Står ni inför organisationsförändringar, sjukskrivning eller föräldraledighet? Kontakta oss så hittar vi en lösning!

Paul Konow

Paul är delägare i Capus Financials med en bakgrund från revision och redovisning. Han har lång erfarenhet av rekrytering och konsulttjänster både till privat- och offentliga verksamheter. Kontakta Paul.

Kristina Peltola

Kristina är rekryteringskonsult på Capus AB, och har lång erfarenhet av rekrytering och konsulttjänster till större och mindre företag både inom Teknik, HR/Administration, IT och ekonomi. Kontakta Kristina.