CV-tips för drömjobbet

  • Publiceringsdatum: 17.11.2022

CV:t är nyckeln till att du får jobbet. Partner Johannes Westersø i Capus sina bästa CV-tips här.

Johannes har lång erfarenhet av att läsa (och skriva) CV för olika typer av befattningar inom offentlig och privat sektor. Han delar sina tips med dig här. Om du har lång erfarenhet och inte är van vid att söka jobb, kommer direkt från studierna och har ”bara” ett deltidsarbete som erfarenhet eller om du har haft otur att falla utanför arbetslivet under några år. Det är viktigt att fokusera på vad som gör dig till en attraktiv kandidat.

Ett CV ska vara professionellt, tydligt, relevant, anpassat och dina tidigare erfarenheter ska komma fram och lyfta fram dina kvalifikationer på ett naturligt sätt. För att våra konsulter enkelt ska kunna bilda sig en bild av dig rekommenderar vi att du följer dessa 6 tips.

PROFESSIONELL OCH PÅLITLIG

I ett CV ska du få fram det bästa ur dig själv. Många faller i fällan att puffa på fina och svulstiga uttryck (eufemismer) som innovativ, kreativ, utåtriktad, lagspelare och engagerad. Det här är ett trevligt sätt att prata, men det behöver inte vara det som beskriver dig på ett bra sätt. 

Försök hellre hitta ett par meningar som beskriver dig, ett par meningar som får läsaren att stanna upp och tänka: Åh! Jag vill höra mer om detta. 

Exempel: De som jobbar med Johannes kommer att säga att han är engagerad och inte är rädd för att anta en utmaning, även om förutsättningarna inte alltid är perfekta. Eller som han själv säger:

Jag gillar att fiska, även när det regnar.

Bild: Johannes och resten av våra konsulter läser många CV varje dag. Deras första tips är att ha en porträttbild med neutral bakgrund. Vi människor förknippar gärna det vi läser med ett ansikte. Detta hjälper dig att bli ihågkommen.

”Har du en bild på ditt CV där du skrattar, har dricksglas eller har skidstavar i handen? Du tror att det beskriver dig som lätt att vara runt, sällskaplig och gillar att träna. Men vad tycker de som läser ditt CV om det?” 

Förklara: CV:t ska innehålla exempel på din erfarenhet och kunskap. Ha helst en berättelse liggandes som beskriver vad du åstadkommit. Till exempel ett avsnitt där du var ett stöd för en vän eller kollega, eller en berättelse där du visar att man kan lita på dig.

ÖVERSIKT

Använd samma teckenstorlek och typsnitt, dela upp innehållet efter kategori. Det mest relevanta är överst. Det ska vara lätt att få en överblick, kom ihåg att rekryterare eller HR läser många CV:n, och de vill gärna slippa lägga tid på att leta efter information. Förkorta den till 1-2 sidor. Låt läsaren av ditt CV få en inblick i vad du kan göra, skapa intresse för en mer detaljerad genomgång.

  • Personalia: Vad heter du, skriv ett par meningar som beskriver dig.
  • Erfarenhet: Var har du jobbat och vad har du jobbat med, Ta fram vad som är relevant för tjänsten du söker, resten är bara listfyllning
  • Utbildning: Var fick du dina papper ifrån?
  • Relevanta kurser: Har du kurser i relevant programvara, körkort mm

RELEVANS

Lägg mer tid på det som är relevant för tjänsten du söker. Det är inte säkert att sommarjobbet från många år tillbaka behöver lika mycket utrymme som din nuvarande tjänst.

Om du söker en chefstjänst, visa genom ditt CV hur du har ansträngt dig för att bli en bra chef.

”På ett bra CV kan du ta fram det mest relevanta av den erfarenhet du sitter på” 

ANPASSAT

Använd inte CV:t oförändrad när du sökande olika positioner, det lyser igenom. Vad efterfrågar de i arbetsbeskrivningen? Länka ditt CV till detta. Infoga gärna ett ord eller liknande ord som förekommer i jobbannonsen.

ERFARENHET

Arbetserfarenhet bör vara en av de första punkterna i CV:t. Visa konkreta exempel på vad du har gjort de senaste åren. Många år (kvantitet) i arbetslivet är inte nödvändigtvis lika relevanta som de år som kan sägas vara relevanta för tjänsten (kvalitet). Om du har många års erfarenhet inom ett område, visa det med exempel. Om du kommer direkt från dina studier, visa att du kan omsätta teori i praktiken.

Om du söker tjänster med resultatansvar (t.ex. ekonomiskt), tjänster där du ska genomföra en förändring för ett företag eller tjänster där du kommer att öka kunskapen eller effektiviteten i ett företag. Det är då viktigt att du anpassar beskrivningen av dina tidigare erfarenheter till detta. Var specifik, vilken kompetens har du som din framtida arbetsgivare kommer att använda? Vad har du uppnått i din nuvarande eller tidigare anställning?

NATURLIG OCH NYFIKEN

Var dig själv, ta fram det du är stolt över. Oavsett om det är medaljen i ungdomsidrotten, din tid i kåren eller stöd till ett barn/sambo. Visa gärna ett intresse som illustrerar att du gillar att fylla på med något nytt.

”Sist men inte minst, skicka ditt CV till någon som inte känner dig/vet inte vad du gör. Ett CV ska vara en kort förklaring av vem du är, vad du är bra på och vad du har gjort tidigare” 

Använd minnesordet PORTEN nästa gång du skriver ditt CV. Vi önskar dig lycka till med ditt CV-skrivande och i ditt sökande efter ditt drömjobb!

Blev du inspirerad att skicka ditt CV till oss? Tveka inte att skicka register i vår databas . Kolla även in våra lediga jobb här .


 

Johannes Westersø
En av Johannes styrkor är att han snabbt analyserar våra kunders behov och effektivt säkerställer en framgångsrik lösning. Som konsult upplevs han som engagerad, lösningsorienterad och glad.

Kontakt