Fem skäl att välja en rekryteringsbyrå – och två skäl att rekrytera själv

  • Publiceringsdatum: 02.11.2022

Även om ekonomin svalnar lite är det fortfarande kandidaternas arbetsmarknad. Om du rekryterar till en ledig tjänst kan det vara klokt att välja en professionell rekryteringspartner. Vi förklarar varför. 

#1. Du får tillgång till de bästa kandidaterna

Rekryteringsbyråer har tillgång till de allra bästa kandidaterna – både de som aktivt söker jobb, men också de talanger som idag är anställda i andra verksamheter.

  • Aktiva arbetssökande registrerar sig ofta i rekryteringsföretagens databaser. Capus har till exempel en mycket stor databas med kandidater som varit involverade i tidigare rekryteringsprocesser.
  • Att aktivt söka efter kandidater är tidskrävande och kräver dyra licenser. Som rekryterare är kandidatförvärv en stor del av det dagliga arbetet, med kontinuerlig kartläggning av aktuella kandidater inom väldigt många tjänstekategorier. Det gör att vi alltid har en ”talangbas” av högkvalitativa kandidater.

#2. Du sparar tid och pengar

Tid är pengar. Rekryteringsprocesser kan både ta lång tid och äta upp stora interna resurser.

Om du låter en rekryteringsbyrå sköta rekryteringsprocessen får du hjälp med tids- och resurskrävande arbete som till exempel:

  • Hantera ansökningar och CV på ett professionellt och säkert sätt, i linje med gällande GDPR-regler
  • Hanterar all administration av intervjuer och nödvändig information till kandidaterna. Du behöver bara förbereda dig och delta.
  • Genomförande och organisering av tester och teståterkoppling, case- och casegranskning, samt bakgrunds-, diplom- och referenskontroller
  • Hanterar all kommunikation med kandidaterna, både de som går vidare i processen och de som ska avvisas.

#3. Du får rekryteringsspecialister med spetskompetens

Det är svårt att vara världsmästare i mer än en sport åt gången. På rekryteringsbyråerna får du partners som har fördjupade kunskaper om specialistområden, branscher, yrkesterminologi och befattningsbeteckningar.

Varje rekryterare arbetar systematiskt med att bygga nätverk inom specialistområden och branscher, och har en gedigen överblick över de bästa talangerna.

#4. Du rekryterar rätt person

Fel person på fel plats är en mycket dyr kombination. Det vet alla företag som varit med om felaktig rekrytering. Sådana rekryteringar beror i många fall på att man inte fullt ut lär känna personen och dennas erfarenhet och kompetens i intervjuerna.

Det här är rekryteringsbyråns proffs på:

  • Vi genomför intervjuer med vetenskapligt baserade metoder i botten
  • Vi testar kandidaterna för att identifiera både personlighet, förmågor och motivation. Vi använder endast tester som har hög grad av validitet

Rekryteringsbyråerna avslöjar vilka kandidaterna verkligen är, med både styrkor och svagheter. Då kan du välja den som verkligen är rätt för jobbet.

#5. Du når dem som inte aktivt söker jobb

Om du lägger ut en platsannons fiskar du i en liten damm där de aktiva arbetssökande simmar runt. Det finns dock ett helt hav av skickliga, kompetenta och motiverade kandidater. Du måste bara hitta dem.

Det är precis det vi inom rekryteringsförmedlingarna jobbar med. Vi kartlägger kandidaterna kontinuerligt och ligger före kurvan. Vi har stora nätverk av duktiga människor som vet var de bästa människorna finns.

Och vi använder lång erfarenhet och våra egna verktyg för att gräva i kandidatbanken. Vi har redan haft karriärintervjuer med säkerhetsexperten som är precis perfekt för tjänsten du rekryterar till. Hen har redan ett mycket bra jobb, men vi vet att hen gärna tar nästa steg på karriärstegen om rätt möjlighet dyker upp.

Men du kanske ändå ska rekrytera dig själv?

Ja, vi svär i kyrkan och sparkar oss själva i benet. Men man behöver inte alltid en rekryteringsbyrå. Här är några situationer där dina interna resurser förmodligen kan hantera rekryteringen bra:

#1. Du rekryterar till en tjänst som det finns en flod av kandidater till

I vissa typer av tjänster räcker det med att lägga ut en platsannons, då kommer sökande som uppfyller dina krav och förväntningar att strömma in. Här handlar det mest om att sålla bort de väldigt, väldigt begåvade.

Du kanske kan göra det själv. Om du ändå vill ha assistans har vi lång erfarenhet av att stötta kunder i exempelvis testning, bedömning och urval av kandidater.

#2. Du har lång erfarenhet av rekrytering till liknande tjänster

Verksamheten är av sådan storlek och typ att man ständigt rekryterar till samma typ av tjänster. Bussbolagen är själva de allra bästa på att rekrytera förare. Du rekryterar många förare varje år. Du har förmodligen en egen HR-avdelning som vet exakt vad du ska leta efter när du ska rekrytera förare nummer ett och nummer 11 samma år.

Men du kanske ändå tänker att nu måste vi verkligen se till att bara rekrytera de väldigt, väldigt serviceinriktade förarna? Ja, då vill du kanske ha hjälp med att hitta rätt tester som avslöjar hur föraren faktiskt kommer att hantera den stressade kunden som behöver hjälp med biljettappen. Det är här vi kommer in.

Rekrytering är ett yrke. Vi kan det ämnet till våra fingerspetsar. Och vi hjälper dig gärna! Kontakta oss för att höra mer om hur vi kan bistå i din nästa rekrytering.