Fem tips för arbetssökande med en ryggsäck full av kompetens

  • Publiceringsdatum: 25.11.2022

Mogna medarbetare kan vara en viktig resurs för många företag. Ändå upplever många mogna kandidater med stor kompetens att tjänst efter tjänst tas över av yngre kandidater. Vad kan du göra?

Partner i Capus, Grete Andersen delar sina fem bästa råd till dig som arbetssökande.

Partner Grete Andersen i Capus har rekryterat till tjänster i offentliga och privata företag under en livstid – och är själv i den åldersgrupp som kan uppleva att jobbmöjligheterna på dagens arbetsmarknad håller på att torka ut.

Med en ryggsäck full av erfarenhet från rekrytering till alla typer av branscher, specialistområden och befattningar har hon samlat några tips till dig som söker jobb – och som är 50 plus.

Arbetssökande tips 1: Arbeta med ditt CV!

Har du haft samma CV liggandes i byrålådan sedan början av 1980-talet, men passat på att uppdatera det med nya kurser och arbetslivserfarenhet? Nu är det förmodligen dags att uppdatera ditt CV.

Hitta en uppdaterad CV-mall som är anpassad efter dagens trender och arbetsgivarnas preferenser. Ta i ditt CV reda på vilken erfarenhet från din tidigare karriär som nya arbetsgivare kan ta del av.

Se till att du inte dränker din nya arbetsgivare i erfarenhet! Ett CV på en till två sidor räcker.

  • Du behöver inte inkludera alla arbetsförhållanden från tidernas gryning. Välj vad som är relevant och aktuellt för rollen du söker.
  • Du kan placera utbildningen du tog för 30 år sedan senast i ditt CV. Få kurser och fortbildning som visar att du håller dig uppdaterad.

Färdig? Då är det dags att göra samma sak med din LinkedIn-profil. LinkedIn används av många personer som rekryterar till lediga tjänster.

Kom ihåg en ny snygg profilbild för både ditt CV och LinkedIn! 

Arbetssökande tips 2: Ansök till företag som värdesätter erfarenhet

Det finns många företag som verkligen har engagerat sig för att arbeta för inkludering och mångfald.

Många av dessa företag kommer att vara mer positiva till arbetssökande i alla åldrar.

Gå in på företagens hemsidor och se vad de skriver om kärnvärden och se om du får en känsla för företagets kultur. Leta efter företag som värdesätter anställda med erfarenhet och mångfald.

Arbetssökande tips 3: Använd nätverket!

Lång erfarenhet har gett dig ett stort nätverk. Du har säkert många kontakter på olika nivåer i många olika verksamheter. Använd detta aktivt!

Berätta för dem att du söker jobb och vad du verkligen vill ha. Berätta vad du är bra på och be dem sprida ordet. Nätverket är dina bästa ambassadörer, och kan hjälpa dig att komma till den intervju du behöver.

Var inte rädd för att ta ditt nätverk vidare till nya kanaler. Vi pratade precis om LinkedIn. Har du sett till att lägga till alla kontakter där? Var inte rädd för att också säga på LinkedIn att du söker jobb och vad du kan bidra med. Vänner sprider budskapet – och kommer med tips på aktuella möjligheter.

Arbetssökande tips 4: Håll dig uppdaterad

Gå kurser, läs facklitteratur och håll dig uppdaterad med ny teknik. Tyvärr är det så att äldre arbetstagare lätt kan anses vara ”förlegade”. De har inte aktuell kunskap och brottas med mjukvara och teknik som glider ur fingrarna på de yngre kandidaterna.

Visa att du behärskar mjukvara och teknik, och visa arbetsgivarna varför just det kommer att bidra till att skapa värde för dem.

Arbetssökande tips 5: Var inte rädd för att tänka nytt

Stoppar det helt i jobbsökningsprocessen? Får du nej efter nej? Då kan det vara dags att tänka om – och byta karriärväg. Din långa erfarenhet kan lika gärna användas inom en helt ny bransch. En studie gjord av American Institute for Economic Research visade att hela 82 procent av dem som valde en ny karriärväg efter 45 års ålder hade lyckats med det. Studien visade också att de trivdes bättre på sitt nya jobb – och att många också höjde sin lön. Inte dåligt!


Grete Andersen

En av Gretes styrkor är hennes förmåga att snabbt sätta sig in i kundernas behov. Som rådgivare upplevs hon som kunnig, serviceinriktad, professionell och välkomnande.

Kontakt